Monday, 2 May 2011

NOTE By "Ezad Hafidz"


Haa... aku just nak kongsi jerr ape yang SIFU kite bagi ni.. bagos gak ape dye cakap...ade baiknyerr... By "Ezad Hafidz... Thanks sebab tag note ni kat nabila ok.. hehe... =).. selamat membace ok !!!

WARNING: Part ni semuanya part membebel. Nak skip, go straight to the point kat bwh.

Dulu korang guna kamera biasa-biasa je, jenis yg boleh disimpan dlm poket.
Then recently korang tgk ramai anak-anak muda serta tua yg usung kamera besar sana-sini, digantung di leher dgn machonya.

Hati korang tertanya, best ke kamera besar tu?
So korang pun balik dan google image, tak psl-psl basah keyboard tu dgn air liur korang atas sbb keterujaan melihat foto yg dihasilkan oleh kamera besar tu.
Oooo, ni DSLR namanya...

Then terasa mcm tgk je tak cukup, nak try pegang plak.
So korang pun pergi la kedai kamera, mintak tokey tu keluarkan segala jenis DSLR yg ada.

Tokey tu pun campak keluar la segala Nikon, Sony, Canon dan apa-apa je la yg ada.

Korang pun belek sana, belek sini, ditambah lg dgn tokey tu meracun - dia amek gambar, pastu tunjuk kat korang hasilnya melalui LCD kamera tu. Dgn video Full HD nya lagi. Heh, tambah terliur la korang.

Hish, tak bole jadi nih! Sekejap ar tokey.
Carik Bank Islam, usha akaun, wah ada RM2000 lagi, cukup nih! Makan kang pinjam la duit Amran, apedehal.

Lps cucuk, korang pun belilah DSLR tu. 
Terus balik rumah. Tak sabar nak pakai menatang yg hebat nih!

Dah sampai rumah, dah simpan/buang kotak semua, korang pun gantung la kamera, pastu g Taman KLCC.
Dgn konfidennya korang amek gambar, lepas tu balik, upload kat fesbuk.

Fuh, kembang bontot ni bila kwn-kwn semua puji & LIKE gambar korang tu.
Kalau yg lelaki lagilah, terasa hebat betul lepas dah kena puji ni. Terus cari model utk diphotoshoot.

Lps tu korang pun buatlah blog, promote biz photography kahwin. Ye lah, gambar dah hebat kan, semua puji.
Syukur, ada client berminat sbb harga yg korang tawarkan agak murah.

Di hari persandingan, berbekalkan kamera + kitlens + built-in flash, mode Landscape, korang pun shoot bagai pro, siap baring sana-sini.

Habis je majlis, balik transfer gambar masuk PC, terus tergamam.
Gelap + blur + terlalu pekat dan sbg nya.
Ah sudah, mcm mana ni!

Pastu korang pun tanya la kwn-kwn, kenapa terjadinya perkara sebegini?
Kwn korang pulak kebetulan pakai brand lain, dan gambar dia lg lawa.

Dia pun ckp "Oh, brand ni mmg la tak bagus, kualiti takde. Patut kau beli sama brand mcm aku, baru gambar cantik"

Terpedaya dgn kata-kata member, korang pun jual balik kamera tu, beli brand yg sama mcm member tadi.

Then the same thing happens, again. Berulang-ulang sampai la korang dah muflis, takde duit langsung nak makan, apetah lagi nak tukar brand. Korang pun tadi awalnya salahkan brand, terus salahkan member sbb tipu. Semua la salah, korang tak salah pape.

So, salah siapa ni?

=============================================

Common mistake among newbies in photography - baru je beli kamera, terus rasa boleh tgkp gambar cantik, terasa diri dah hebat. Lepas kwn-kwn LIKE gambar kat pesbuk, terus bukak blogspot/wordpress buat biz photography utk tunang/kahwin bagai...

Then bila gambar tu tak cantik atau client tak suka, kamera yg dipersalahkan, walhal diri tu yg takde knowledge.

So lepas je beli kamera, nak buat apa?

  1. Sesi taaruf - berkenal-kenalan la dulu dgn kamera tu, button ni utk apa, mcm mana nak tukar aperture, nak setting gambar JPEG mcm mana dgn membaca USER MANUAL. Manufacturer kasi menatang tu bukan utk dibuat alas kaki, tp utk kita baca psl bini baru kita
  2. Get yourself familiar with those buttons - dah tau fungsi button tu semua, biasakan diri. Try ingat/hafal kegunaan masing-masing
  3. Make sure the batteries are fully charged sebelum mula pakai
  4. Tak perlu keluar rumah, kat dlm rumah pun boleh, try shoot gambar apa-apa pun, just nak get urself familiar dgn kamera tu. Shootlah gambar paip ke, kucing jiran ke, mesin basuh ke
  5. Gambar tak cantik? Rileks, refer balik pd user manual. Naikkan sharpness/saturation/contrast mengikut citarasa korang. Then shoot lagi.
  6. Jgn saving shutter atau battery, keep on shooting!
  7. Follow kwn-kwn outing, kalau boleh carik yg sama brand/model supaya senang korang nak belajar. 
  8. Bwk user manual masa outing. Jgn malu jgn segan. Biar org lain nak kata apa, kamera korang, bukan kamera diorang
  9. Masuk kelas asas photography. Ini sgt penting supaya korang tau asas segitiga cahaya - shutter speed, ISO dan aperture serta White Balance, termasuk Exposure Metering
  10. Jgn harap nak tanya segala jenis button ni utk apa, tu utk apa masa kelas. Tu tanggungjwb korang utk baca manual lps beli dulu. Nak tanya sikit-sikit tu takpelah, jgn la tanya semua.
  11. Dah tau psl 3 benda tu, again, keep on shooting, sentiasa try and error.
  12. Follow the rules - Rule of Third, straight horizontal/vertical line, room of view bla bla bla
  13. Rasa dah master rules semua ni? Ok, now break the rules! Keluar dari kepompong, shoot gambar dgn free nya tanpa rules utk meningkatkan lagi tahap kreativiti korang
  14. Sentiasa minta pandangan & kritikan drpd member lain utk meningkatkan lagi skill korang
  15. Dah master shutter speed, iso dan aperture? Good! Korang boleh pergi jauh :)

So, keywords yg sgt penting berdasarkan point di atas:
  • User Manual - seriously, READ!
  • Shutter Speed
  • Aperture
  • ISO
  • White Balance
  • Exposure Metering

Nak belajar tapi malas nak keluar rumah? Hish, pemalas tul! Nasib baik aku ada blog yg korang boleh refer:

Thursday, 28 April 2011

POTRAIT


TALENT BY | NABILA AMIR


TALENT BY | NUR LIYANA 




TALENT BY | AMMAR


TALENT BY | FAZLIN . LIYANA . AKMA


Wednesday, 30 March 2011

"OBJEK MATI"




~ B & W ~


!!! SURAT CINTA BUAT MU !!!



~ COUPLE RING ~


 ~ I"M LOVING MCD~


~ MY BEAR ~





~ MY CAMERA ~


~ MY B.BAND CELCOM ~


 ~ B & W  PHOTO ~


~ S.U.K ICT KOMTAR ~


~ PANTAI PASIR PANJANG BALIK PULAU ~


~ MY LENS ~





Saturday, 26 March 2011

Wedding My sis


WEDDING AIDA&HAFIZ 5/2/2011



SELEPAS DI AKAD NIKAHKAN !!!



BERMULA LAH KEHIDUPAN BARU KAKAK AKU SEBAGAI SEORANG ISTERI



TEMA | MERAH PUTIH

















TEMA | HIJAU HITAM








2 my grandmother | opah & wan




my couzen aqis